BESPANGEWICHT

BESPANGEWICHT

De keuze van het juiste gewicht
waarop uw racket wordt bespannen

Aantal Kilo's

De spanning van een tennisracket is het aantal kilogram dat op de tennissnaar wordt geplaatst. Hoe meer spankracht op een tennissnaar wordt uitgeoefend, hoe minder power je hebt maar hoe meer controle je ervaart.
Als er minder spankracht op de tennissnaar wordt uitgeoefend neemt juist de power toe, maar de controle af.

Om meer kracht uit dezelfde tennissnaar te halen, kan deze op een lager aantal kilo's worden bespannen. Er ontstaat dan een soort van trampoline effect. Het nadeel van meer power is dat daardoor de controle wat afneemt. 

Harde bespanning (meer kilo's): 

Voordeel: controle
Nadeel: minder power, kortere levensduur, minder gevoel en comfort 
 
Zachte bespanning (minder kilo's):

Voordeel: meer power, langere levensduur, meer gevoel en comfort
Nadeel: minder controle 
Op hoeveel kilo's moet ik mijn racket laten bespannen?

Allereerst kunnen wij een diagnose stellen van de huidige bespanning. Wij maken hiervoor gebruik van de ERT300 tenniscomputer. Een vernuftig apparaat dat de 'DT' (dynamic tension) van uw racket meet. Soms is het helemaal nog niet nodig om de bespanning te vervangen als de snaar nog voldoende elasticiteit heeft. Ook daar zijn we eerlijk in. Vaak is de dt-waarde zodanig teruggelopen dat het verstandig is om de bespanning te vervangen.

Wij bespannen uw racket naar uw wensen. U bepaalt de snaarkeuze. U bepaalt het aantal kilo's waarop bespannen moet worden. Als u dit niet weet hanteren wij veelal de aanbevolen bespanningsrange. Deze range is per racket verschillend. Veelal komt dit neer op 25 a 26 kilo, maar bij oversized bladen is dit iets hoger.De bespanningsrange staat meestal aangeduid in het hart van uw racket. Vraag ons gerust om advies over snaarkeuze en bespangewicht.
Nadat u hier mee heeft getennist zijn er drie scenario's denkbaar:

  1. U heeft voldoende power en controle, de gemiddelde bespanning is goed.
  2. U heeft te weining controle, bij een volgende bespanning verhogen wij het aantal kilo's in overleg (vaak met 1 a 1,5 kilo)
  3. U heeft te weinig power, bij een volgende bespanning verlagen wij het aantal kilo's in overleg.
Wanneer vervangt u uw bespanning?

Al direct na het bespannen loopt de spanning op de snaar al iets terug. Na enkele slagen zal de spanning ook nog wat afnemen. Daarna is de bespanning redelijk constant en zal deze naarmate de tijd verstrijkt langzaam teruglopen. Synthetische snaren houden langer elasticiteit vast en polyestersnaren zijn eerder 'dood'. Wel hebben naast veelvuldig tennissen ook weersinvloeden invloed op de kwaliteit van de snaar. Denk daarbij aan uitdroging door UV-straling als de rackets in het volle zonlicht staan. Zelfs als de rackets op de donkere zolder worden bewaard zal de spanning en kwaliteit van de snaar na verloop van tijd afnemen. Tennis bij regen en met zware natte tennisballen levert ook eerder snaarbreuk op, immers de snaar krijgt dan meer te verduren. 

Er is een algemene stelregel:

  • één maal per week spelen = één maal per tennisseizoen een nieuwe bespanning
  • twee maal per week spelen = twee maal per seizoen uw racket laten bespannen
  • verstandig dus om in ieder geval voor het nieuwe seizoen uw bespanning te laten vervangen.
Share by: